SOK stiftelsen

Olof Lilja har jobbat som tenor och klassisk sångare nästan 30 år. Trots att han stortrivdes med sin anställning i kören på Kungliga Operan fattade han beslutet att växla karriär och satsa allt på att starta ett eget redovisningsföretag. Ett beslut som har visat sig vara både lyckosamt och lärorikt.

I dag driver Olof ett redovisningsföretag med fokus på artister.

– Jag är väldigt lyckligt lottad som i 30 års tid fått möjligheten att arbeta med min passion och uppfylla min dröm om att livnära mig genom att sjunga. Men jag visste samtidigt att jobba som operasångare fram till 55 års ålder och sedan leva på tjänstepension inte . Långt innan beslutet att växla karriär konkretiserades frågade jag mig själv vad som skulle hända den dagen jag valde att sluta på operan.

Intresse för ekonomi

Olof är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan. Han började arbeta som heltidssångare redan 1989 och har sedan dess jobbat med musik och sång. Men under den här långa karriären har han hela tiden haft ett intresse för ekonomi och för sju år sedan började han studera ekonomi på Högskolan i Gävle.

– Inom mitt röstfack är det svårt att jobba fram tills man är 70 år så jag började fundera på alternativa karriärvägar redan för många år sedan. Jag kollade bland annat upp möjligheten att gå en yrkesutbildning men det gick inte att kombinera med jobbet på operan. Jag fick rådet att söka en högskoleutbildning och kom år 2014 in på ekonomprogrammet på Högskolan i Gävle för att studera på distans i halvfart, berättar Olof.

Stöd från SOKstiftelsen

I samband med att han studerade ekonomi tog Olof kontakt med SOKstiftelsen och ansökte om omställningsstöd. En bit in på utbildningen fick han dessutom möjlighet att arbeta på och sedermera ta över en del av ett redovisningsföretag som drevs av två bekanta till Olof.

–  Min målbild var att hitta en mer trygg anställning än det som normalt finns för personer som mig när en sångkarriär avslutas, vilket innebär att man sedan tar andra tillfälliga och smala jobb runt omkring operan, säger Olof och fortsätter:

– Efter ett halvår på redovisningsföretaget där jag praktiserade och arbetade fick jag en möjlighet att ta över ett företag inom redovisning. Genom SOKstiftelsen fick jag träffa en affärscoach i samband med detta och det var väldigt värdefullt eftersom jag snabbt hamnade i en sits med både eget företag och kunder.

Tolk mellan myndigheter och artister

I dag driver Olof sitt eget redovisningsföretag men jobbar i nära samarbete med personerna bakom företaget där han praktiserade medan han studerade. Han hjälper främst sångare och musiker med ekonomi och redovisning.

– Ungefär 90 procent av dem jag hjälper är sångare och musiker men jag har även andra typer av kunder. Efter tre decennier som sångare har jag samlat på mig en nischad kunskap om hur det är inom den branschen och hur verkligheten ser ut för sångare och musiker. Jag hjälper allt från aktiebolag, enskilda firmor och ideella föreningar med mera. Det handlar om bokföring, räkna ut och rapportera lön samt deklarera och sköta kontakten med Skatteverket. Man kan säga att jag fungerar som en tolk mellan myndigheterna och artistvärlden, som mina klienter tillhör, berättar Olof.

Bitterljuv känsla

Olof berättar att resan med att växla karriär från sångare till ekonom har inneburit kluvna känslor, spänning samt en hel del utvecklande och lärorika upplevelser.

– Det är en speciell känsla att lämna en fast tjänst på operan med tanke på hur svårt det är att få en sådan anställning, samt att det ju varit min dröm att jobba som tenor. Jag trivdes väldigt bra där så det är en delvis bitterljuv känsla. Men samtidigt är det spännande att testa på något nytt och få skapa en egen verksamhet.

Nyttigt med bred utbildning

Från att ha jobbat i ett relativt smalt yrke som sångare så känner Olof en större trygghet i sin nya karriär inom ekonomi. Han menar att det inte alltid går att förutse i vilken riktning livet tar en, och då kan det vara bra att ha en bred utbildning i ryggen.

– Det blir inte alltid så som man har tänkt sig i livet utan det kan faktiskt bli helt annorlunda från ett år till ett annat. Oavsett om man själv tar steget eller kastas från en verklighet till en annan, är det tryggt och nyttigt med en teoretisk utbildning inom ett så brett område som exempelvis ekonomi. Samtidigt har jag lärt mig väldigt mycket på den här resan, utöver min utbildning. Jag har samlat på mig kunskap från redovisningsbyrån där jag gjorde min praktik och utökat mitt nätverk. Samtalen med min rådgivare och stödet från SOKstiftelsen har varit värdefulla längs vägen, säger Olof. 

Ett mänskligt stöd som betytt mycket

I juli 2018 beviljades Olof omställningsstöd från SOKstiftelsen, ett stöd som löpte fram till och med juni 2021. Olof säger att det ekonomiska stödet från SOKstiftelsen var en förutsättning för att kunna genomföra karriärväxlingen, men att det mänskliga stödet från hans rådgivare Linda har betytt mer än han kunde föreställa sig.

– När det började bli konkret att jag kunde få det här omställningsstödet pratade jag med Linda flera gånger innan jag bestämde mig för att söka. Vi har bollat fram och tillbaka kring handlingsplaner och aktiviteter med mera. En utmanande del var att konkretisera att sluta vara sångare och göra något annat. Att gå från tanke till handling. Där var Lindas stödinsatser och råd ovärderliga. Det ekonomiska stödet har varit en förutsättning men utan det mänskliga stödet från SOKstiftelsen och min engagerade rådgivare så vet jag inte om jag hade lyckats med karriärväxlingen, säger Olof avslutningsvis.