SOK stiftelsen

SOKstiftelsens rådgivare har stor erfarenhet av att diskutera karriärväxling och alla frågor som kan kopplas till det. Här presenterar vi tips och tankar som de gärna delar med sig av. Välkommen att kontakta någon av dem om du har frågor eller vill bolla dina tankar!

Ett samtal för din framtid

Vi har så mycket att erbjuda, dels i form av ekonomiskt stöd men även i form av rådgivning, studievägledning eller jobbcoachning. Kontakta Maria Toft Zulawinski eller någon av hennes rådgivarkollegor för mer information.

Ett samtal för din framtid

Studier och karriär – SOKstiftelsen hjälper dig att navigera rätt

Att besluta sig för att återvända till skolbänken som vuxen kan vara en av de största utmaningarna i livet. Oavsett om det är för att bredda dina kompetenser eller utforska en helt ny riktning kan det vara svårt att veta var du ska börja eller vilka utbildningar som är mest relevanta för dina mål. Maria Toft Zulawinski, rådgivare på SOKstiftelsen, har lång erfarenhet av studie- och karriärvägledning. Här delar hon med sig av sina bästa tips till dig som funderar på att börja studera.

Studier och karriär – SOKstiftelsen hjälper dig att navigera rätt

Överförbara kompetenser

När du funderar på att byta karriär är det viktigt att vara medveten om dina överförbara kompetenser. Britt Marie LaBrosse, rådgivare på TRS och SOKstiftelsen, delar med sig av sina bästa tips för att hjälpa dig att identifiera, förstå och använda de kompetenser du har med dig till ditt nya yrke och din nya arbetsplats.

Överförbara kompetenser: Nyckeln till framgång vid karriärbyte

Fyra råd till dig som vill starta eget

Att bli egen företagare innebär både möjligheter och utmaningar. Många funderar nog någon gång på att starta ett eget företag. När man ibland får tiden och möjligheten att stanna upp och fundera mer konkret, ta vissa steg och kanske förverkliga sina drömmar och idéer. Då gäller det att vara uthållig, realistisk men ändå hålla fast vid sin ursprungliga tanke. Chriztian Hallström är affärsrådgivare på SOKstiftelsen och delar med sig av sina bästa råd och tips till dig som funderar på att starta eget företag.

Fyra råd till dig som vill starta eget

Så bemöter du ålderism

Att ge sig ut på arbetsmarknaden efter en karriärväxling när du har fyllt 50 eller 60 år kan kännas motigt men statistik från SOKstiftelsens systerorganisation Trygghetsrådet TRS visar att det är fullt möjligt. Med hjälp av goda råd från SOKstiftelsens rådgivare Britt Marie LaBrosse får du bättre förutsättningar att lyckas.

Så bemöter du ålderism

Välj din rätta karriär

Om du vill planera ditt yrkesliv på längre sikt är det viktigt att ta reda på så mycket information som möjligt om de yrken eller roller du är intresserad av. Det är inte längre ovanligt att byta yrke flera gånger under ett arbetsliv. Britt Marie LaBrosse är rådgivare på SOKstiftelsen och delar med sig av sina bästa tips till dig som ska planera din framtida yrkeskarriär.

Välj din rätta karriär

Tips till dig som vill byta karriär

Om du någon gång har grunnat på att växla karriär vet du troligtvis att de funderingarna kan väcka många tankar och känslor. Det är inte helt enkelt att sortera bland alla dessa tankar och hitta en väg framåt. Linda Lekander, rådgivare på SOKstiftelsen, har många kloka tips och verktyg att dela med sig av när det kommer till just karriärväxling.

Här hittar du Lindas tips

Jag kan väl inte studera igen...?

Jo, det kan du! Det är på många sätt lättare att studera när man är vuxen. Kanske är du lite ringrostig – men du har med dig en erfarenhetsbank som verkligen kommer att hjälpa dig i studierna. – Ofta har vuxenstudenter, med erfarenhet från ett yrkesliv, lättare att se studier som arbetstid och de kan strukturera sin tid. Det är inte så att man tappar sin studieförmåga bara för att man blivit äldre! De karriärväxlare jag möter som valt studier är väldigt nöjda, de tycker att det är roligt, säger Maria Toft Zulawinski.

Läs Marias tips här

Varje pusselbit kan vara en ledtråd

Orienteringsfasen kallas den period av research och samtal som den blivande karriärväxlaren och rådgivaren har innan den aktiva karriärväxlingen påbörjas. Under orienteringsfasen, som kan vara olika lång, är SOKstiftelsens rådgivare den fasta punkten och bollplanket som ser till att den blivande karriärväxlaren får rätt typ av stöd. Behoven är individuella och ingens orienteringsfas är den andras lik.

Läs Britt Maries råd om vikten av att börja i god tid

Våra rådgivare

Välkommen att kontakta våra rådgivare om du har frågor!