SOK stiftelsen

Vid årsskiftet 2020 hade de första åtta karriärväxlarna avslutat SOKstiftelsens omställningsprogram och under våren har djupintervjuer genomförts som ett led i utvärderingen. Sammanställningen visar på en hög nöjdhet med upplägget och arbetsmetoden bland karriärväxlarna.

Förbered dig – du kan då fokusera och göra det bästa av den värdefulla tid du har hos SOKstiftelsen.”

Genomgående har vikten av att ta kontakt med SOKstiftelsen i god tid inför sin karriärväxling lyfts i intervjuerna. Flera upplevde att den första fasen, den så kallade orienteringsfasen, var den svåraste och mest tidskrävande men att dialogen med rådgivaren varit avgörande för den fortsatta vägen framåt. Orienteringsfasen är individuellt anpassad och kan sträcka sig över flera år eller slutföras på kort tid. De åtta karriärväxlarna hade vid processens start kommit olika långt mentalt och praktiskt, en del hade redan provat kvälls- eller distansstudier till exempel och andra hade redan en tydlig riktning för sin nästa karriär.

Jag är inte längre bäst

Den största utmaningen enligt karriärväxlarna är att gå från att utöva ett elityrke till att bli nybörjare inom sitt nya yrke. Den tidigare yrkesrollen är tydlig och konkret medans den nya yrkesrollen ter sig vag och mindre konkret vilket är en ovan situation att hantera.

Det hade varit mycket svårt att genomföra omställningen själv, mycket bra med rådgivaren som ser det långa perspektivet också.

Rådgivarens roll som coach och mentor har uppfattas som mycket positiv. Flera har påpekat vikten av lokal närvaro – att karriärväxlaren kunnat träffa sin coach i närheten av sin bostadsort har bidragit till en bättre växlingsprocess. Det faktum att rådgivaren är ”neutral” och inte representerar arbetsgivaren har uppgivits som positivt.

Skönt att kunna revidera handlingsplanen på resan

Djupintervjuerna har berört hela växlingsprocessen från orienteringsfasen, via handlingsplanen och genomförandefasen till den nya yrkesrollen. Flera av karriärväxlarna har reviderat sina handlingsplaner men uppger att de inte skulle ha gjort något annorlunda om de börjat om idag. Handlingsplanerna utformas gemensamt av växlarna och rådgivarna och ska följa en röd tråd även om detaljerna kan revideras utefter resans gång.

 

Nya vägar och ny försörjning

Av de åtta karriärväxlarna har 3 varit dansare, 3 korister, 1 musikalartist och 1 musiker. De nya karriärvägarna har hittats i vitt skilda områden som arbete inom offentlig förvaltning, egenföretagare inom samtalsterapi och artistworkshops, egenföretagare inom hästnäring, undersköterska, maskinförare, detaljvaruanställd, eventarrangör, producent, pedagog samt arbete inom miljö- och klimatområdet. Alla upplever sig ha en tydlig väg framåt och är nöjda med sin val. Den övervägande delen har ny försörjning medan någon fortfarande studerar och en har tagit ett uppehåll i utbildningen.

Plus och minus för administrationen

De aspekter av processen som karriärväxlarna varit mindre nöjda med har rört administrationen av det ekonomiska stödet, framför allt under uppstartsperioden av stiftelsen. Problemen uppges dock ha avtagit efter att riktlinjer och rutiner satt sig. I övrigt har flertalet upplevt att instruktioner och utbetalningar fungerat och att kontakten med SOKstiftelsen generellt upplevts som enkel och bra.

Karriärväxlarnas tankar kring avtalet

Synpunkter kring avtalet rör önskan att ta bort åldersfönstret och behålla kvalifikationstiden vilket skulle ge en bättre möjlighet att komma in tidigare i en ny yrkesroll. Många karriärväxlingar tar lång tid och en del ”måste” vänta in den rätta åldern vilket motverkar processen. En ytterligare önskan är utökad tid för ekonomiskt stöd, särskilt vid längre utbildningar. Försäkringskassans osäkra besked kring SGI-bedömningen utgör en osäkerhetsfaktor, dock ligger den utanför SOKstiftelsens påverkansramar.

- Utvärdering och uppföljning av karriärväxlarna är något vi avser göra löpande framöver, berättar Annika Hamrin, SOKstiftelsens verksamhetschef. Att intervjua alla som avslutar sin karriärväxling är en del i vårt löpande förbättringsarbete och säkerställer att vi hela tiden lär oss av processerna. Det är viktigt att vi gör rätt saker på rätt sätt och att de vi ska stötta upplever att SOKstiftelsen bidragit på ett positivt sätt till deras resa.

Tips och råd från färdiga karriärväxlare till blivande har sammanställts och kommer att användas i dialog med kommande karriärväxlare.

  • ”Kasta dig ut och våga ta klivet”
  • ”Många arbetar 5–6 år för länge i yrkesrollen”
  • Börja fundera tidigt på din karriärväxling – ditt framtida arbetsliv.
  • Ta med dig själv in i din nya yrkesroll – vad kan du ta med dig från det konstnärliga yrket och hur långt utanför din zon vill du gå?
  • Mod och våga ta klivet.
  • Gör din omställning i din egen takt.
  • Ta hjälp av SOKstiftelsen.
  • Lär dig svenska om du ska bo i Sverige.
  • Kolla upp stipendier om det finns att söka
  • Undersök och upprätthåll nätverk