SOK stiftelsen

Jag kan väl inte studera igen…? Jo, det kan du! Det är på många sätt lättare att studera när man är vuxen. Vår rådgivare Maria Toft Zulawinski har många kloka råd och medskick till dig som funderar på att studera och tittar på olika utbildningar.

– Att studera på distans fungerar utmärkt i dagens digitala värld men jag tycker att det är viktigt att alltid tänka igenom hur lång tid man vill lägga på studierna och hur goda chanserna till jobb är efter utbildningen. Använd Arbetsförmedlingens webbplats och leta efter bristyrken för att ta reda på var det är enklast att få jobb innan du bestämmer sig för en utbildning.

Yrkesutbildningar ger goda chanser till jobb

Maria vill slå ett slag för yrkesutbildningar som ett bra alternativ för den som funderar på att börja studera.

– Yrkesutbildningar är yrkesspecifika och utformade för att täcka behov på arbetsmarknaden. Vanligtvis är yrkesutbildningar inte heller så långa och ger dig bra chanser att snabbt att få ett nytt jobb, säger Maria.

Exempel på CSN-berättigade yrkesutbildningar med goda chanser till jobb är undersköterska, lager- och terminalarbetare samt inom IT. Det är yrken och områden där det i princip alltid finns arbete när du har studerat klart.

Jag kan väl inte studera igen…?

Jo, det kan du! Det är på många sätt lättare att studera när man är vuxen. Kanske är du lite ringrostig – men du har med dig en erfarenhetsbank som verkligen kommer att hjälpa dig i studierna.

– Ofta har vuxenstudenter, med erfarenhet från ett yrkesliv, lättare att se studier som arbetstid och de kan strukturera sin tid. Det är inte så att man tappar sin studieförmåga bara för att man blivit äldre! De karriärväxlare jag möter som valt studier är väldigt nöjda, de tycker att det är roligt, säger Maria.

Nuförtiden är det lättare att hitta studieformer som passar var och en. Kanske är det distansstudier, kanske är det deltidsstudier. Det finns många olika yrkesutbildningar att välja på.

Studier för karriärväxling

Det första du behöver göra är att fundera på varför du skulle vilja studera. Vilket är ditt syfte? Vad har du för mål? Är det för att du vill karriärväxla – då kanske det är fråga om längre studier. Då behöver du fundera över hur du ska klara ekonomin. Kan du få studielån?

– När du ska studera inför en karriärväxling innebär det ofta lite längre studier. Det är viktigt att du inventerar arbetsmarknaden inom det område du vill studera. Det är ju mindre lyckat att välja en utbildning som troligen leder till arbetslöshet. Men detta kan du diskutera med din rådgivare inför ansökan till SOKstiftelsen.

Maria har sett flera som fått arbete under tiden studierna pågår, men rekommenderar att man ändå avslutar sin utbildning.

Utökat studiestöd via TRS

– Från och med den 1 oktober 2022 kan vår systerorganisation Trygghetsrådet TRS bidra med ett utökat stöd om du vill studera. Du som är anställd i en organisation som är ansluten till Svensk Scenkonst omfattas även av TRS omställningsavtal och har därmed möjlighet att söka studiestöd via TRS. Läs mer om utökat studiestöd via trs.se/vill-du-studera

Prata med din rådgivare

– Botanisera och gör ett urval, rekommenderar Maria. Fundera över ditt syfte och ditt mål. Hur länge är du beredd att studera? Ta tidigt kontakt med en av SOKstiftelsens rådgivare och diskutera hur just din handlingsplan ska se ut och när din karriärväxling ska ske.

SOKstiftelsens rådgivare Maria Toft Zulawinski tipsar om vad som är viktigt att tänka på om du vill studera.