SOK stiftelsen

Att besluta sig för att återvända till skolbänken som vuxen kan vara en av de största utmaningarna i livet. Oavsett om det är för att bredda dina kompetenser eller utforska en helt ny riktning kan det vara svårt att veta var du ska börja eller vilka utbildningar som är mest relevanta för dina mål. Maria Toft Zulawinski, rådgivare på SOKstiftelsen, har lång erfarenhet av studie- och karriärvägledning. Här delar hon med sig av sina bästa tips till dig som funderar på att börja studera. 

Maria Toft Zulawinski, rådgivare på SOKstiftelsen.

Utökat studiestöd via TRS

– Sedan 1 oktober 2022 bidrar vår systerorganisation Trygghetsrådet TRS med ett utökat stöd om du vill studera. Du som är anställd i en organisation som är ansluten till Svensk Scenkonst omfattas även av TRS omställningsavtal och har därmed möjlighet att söka studiestöd via TRS. Läs mer om utökat studiestöd via trs.se/vill-du-studera

Det innebär bland annat att du har rätt till vägledning och rådgivning inför dina studier. Maria menar att det första steget borde vara att ta stöd av någon som kan hjälpa dig att navigera rätt när det gäller dina studier och din framtida karriär.

– Våra rådgivare erbjuder personlig och skräddarsydd vägledning för att hjälpa dig hitta den utbildning som passar dig bäst. Vi tar bland annat hänsyn till dina mål, drivkrafter och din livssituation för att hitta de mest relevanta alternativen. Rådgivarna på SOKstiftelsen och TRS har bred förståelse och kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut och vilka alternativ som är relevanta för att du ska navigera rätt bland alla utbildningar och fatta rätt beslut utifrån din situation. Via TRS kan vi dessutom erbjuda flera olika typer av studiestöd som du kan ansöka om, säger Maria.

Stöd att ta steg i rätt riktning

Utöver att bistå med stöd när det kommer till studier kan våra rådgivare ge dig karriärvägledning och hjälpa dig att ta steg i den riktning som du vill gå.

– Stödet stannar inte vid studier utan när du kommer i kontakt med våra rådgivare så tittar vi på helheten för att ge dig tips och stöd för ett hållbart arbetsliv som sträcker sig längre än kommande studier och nästa jobb. Tillsammans kan vi lägga upp en plan för hur dina studier och dina framtida val kan bidra till att du hittar din plats i arbetslivet för många, många år framåt, berättar Maria.

Kortvarigt studiestöd

Utöver rådgivning och vägledning har du möjlighet att ansöka om flera olika studiestöd när du har kommit i kontakt med din rådgivare. Oavsett om du vill studera i flera år eller en kortare kurs på några dagar.

– Det stämmer att vi har flera olika typer av studiestöd. Bland annat har vi något som kallas kortvarigt studiestöd. Det innebär att om du vill studera en kurs som är kortare än fem arbetsdagar kan du få ersättning om du behöver vara tjänstledig. I vissa fall kan vi även betala för utbildningen du vill läsa, om den kostar pengar. 

Omställningsstudiestöd via CSN

Du som tänker ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN behöver kontakta en rådgivare för att få ett yttrande. Yttrandet är en bedömning som görs av våra rådgivare om huruvida utbildningen som du har ansökt om stöd för förväntas stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. 

– SOKstiftelsens och TRS rådgivare är erfarna när det gäller att ge vägledning och stöd i ansökningsprocessen och CSN lägger särskild vikt vid vårt yttrande när de fattar sitt beslut om din ansökan. Kontakta våra rådgivare så kan vi säkerställa att du får rätt rådgivning och stöd för att maximera dina chanser att bli beviljad stöd när du ansöker om CSN:s omställningsstudiestöd, avslutar Maria.