SOK stiftelsen

Operasångaren och fastighetsförvaltaren Pierre Gylbert flyttar gärna fokus till vad man går till i stället för vad man lämnar när vi pratar karriärväxling en varm sensommardag i augusti 2022. Han vill gärna bidra till att få fler att se SOK-avtalet som en stor möjlighet att berika sitt liv och uppmanar fler att titta på fördelarna med erbjudandet.

Pierre Gylbert, operasångare och fastighetsförvaltare.

Själv är Pierre ute ”på andra sidan” sedan drygt två år då han, efter drygt 14 års anställning i Kungliga Operans kör, blev färdig med sin yrkeshögskoleutbildning till kommersiell fastighetsförvaltare. Sedan dess har en utövat yrket som fast anställd på ett av Sveriges större fastighetsbolag. Den nya yrkesrollen har kommit med en massa bonusar menar Pierre:

– Jag sökte mig medvetet till en bransch där det fanns både ett arbetskraftsbehov och resurser för framtiden och det känns väldigt bra att verka i en ekonomiskt stabil bransch. Sen har, förutom glädjen över att känna att jag gör ett bra jobb som är efterfrågat, arbetstiderna och stabiliteten gett mig möjligheten till ett mycket rikare socialt liv där nya dörrar öppnas för att jag inte längre jobbar kvällar och helger. Men med bonusen att vänner och kollegor från min tid i Operakören fortfarande är en del av mitt liv, avslutar Pierre.

En utmaning att överstiga

Att man inte alltid behöver se en karriärväxling som svart eller vitt eller antingen eller är viktigt att prata om menar Pierre. Han tror att många tvekar att pröva tanken på att de kan bidra med något utanför scenkonstbranschen på grund av rädsla för att scenkonstbranschen är ”det enda man kan”. För honom själv var tanken att ”det enda jag kan är att sjunga” en utmaning att överstiga.

– Jag fick tidigt kontakt med en coach som hjälpte mig att se mina så kallade ”transferfärdigheter”, det vill säga vilka färdigheter från sångaryrket jag kunde ta med mig in i nästa yrke, berättar Pierre. Det var oerhört skönt att förstå att jag inte skulle börja om på ruta ett bara för att jag byter bransch.

På frågan om vad som kan bidra till att underlätta och ”normalisera” karriärväxlingen för individen rekommenderar han både att träffa en coach och att börja prata förutsättningslöst med en SOK-rådgivare, men också att söka upp någon branschkollega som antingen växlat redan eller som går i tankarna själv. Att få ta del av andras tankar och erfarenheter ger värdefull information och ingjuter också mod att våga ta språnget menar Pierre.

Att valet föll på kommersiell fastighetsförvaltare för den nya karriären var resultatet av en analys av hans egna intresseområden, vilka branscher som var i behov av folk och vilka möjligheter till ett bra arbetsliv han såg.

– Det var skönt att känna att jag redan hade en karriär i ryggen där jag fått möjlighet att vara kreativ och förverkliga mina drömmar, berättar Pierre. Nu i andra karriärvalet behövde jag inte bevisa något för varken mig själv eller någon annan, jag kunde välja helt fritt.

Vem är jag då?

Pierre, som nu har ett par års perspektiv, beskriver sin egen karriärväxling som ”lite som att göra slut med jobbet”. Det var många aspekter att bearbeta, både känslomässigt och praktiskt. Den positiva känslan av att återigen vara på väg någonstans infann sig när Pierre började söka sin nya väg, bland annat gick han en distanskurs vid Uppsala universitet för att prova på att studera igen. Samtidigt funderade han mycket över sin identitet – ”om jag inte är sångare, vem är jag då”?

Idag är frågan inte längre aktuell berättar Pierre som konstaterar att han gott och väl har en ny yrkesidentitet med kvalificerade och stimulerande arbetsuppgifter, goda utvecklingsmöjligheter samt en tillfredsställande känsla över att han gör ett bra jobb. Han hoppas att han kan inspirera fler till att våga titta utanför kulturbranschen och menar att dörren dit ju fortfarande är öppen, vill man så kan man alltid komma tillbaka på ett eller annat sätt, i en eller annan form.

– Jag gillar verkligen var jag är idag och jag är så glad jag tog chansen. Och jag kan verkligen helt ärligt säga att jag är samma Pierre, men nu med skillnaden att jag har två yrkesidentiteter. En lite rikare Pierre helt enkelt, avslutar han.