SOK stiftelsen

Vid 55-års ålder bestämde sig Anna Dagberg Persson för att börja studera till sjuksköterska. Bakom sig lämnade hon en lång karriär som violinist där hon bland annat jobbat i 25 år för Helsingborgs symfoniorkester.  

Anna Dagberg Persson utanför Högskolan i Kristianstad på sin examensdag.

– Jag har både skrattat och gråtit sedan jag beslutade mig för att lämna musikkarriären och studera till ett helt nytt yrke. Men det som utmärker den här perioden i mitt liv är all den energi jag har fått av att satsa på en ny karriär, säger Anna. 

När Anna blev klar med sina studier på Musikhögskolan i Malmö i början på 90-talet började hon arbeta som violinist. Hon frilansade i några år innan hon fick en fast tjänst på Helsingborgs symfoniorkester. 

– Under åren som frilansare fick jag en inblick i vilka orkestrar som jag ville jobba för och gick på några olika provspelningar. Jag fick till slut en fast tjänst på Helsingborgs symfoniorkester och har jobbat där sedan 1994. Under dessa år har jag haft många duktiga dirigenter och varit på flertalet turnéer. Det har varit väldigt utvecklande i min musikerbana, berättar Anna. 

Förslitningsskador och operationer 

De många åren på orkestern innebar mycket jobb och Anna ådrog sig förslitningsskador som ledde till operationer i axlarna. Det var under rehabiliteringen som Anna började fundera på om hon ville göra något annat än att spela violin i resten av yrkeslivet. 

– Efter min första operation 2009 fick jag genomföra en strikt rehabilitering likt en elitidrottare och arbetade bland annat med handbollslandslagets sjukgymnast. När jag till slut var redo att börja spela violin igen så kändes det underbart. Men samtidigt hade jag börjat få en del tankar om att göra något annat än att vara musiker. Jag gjorde högskoleprovet och läste upp matematik men det blev inte mer än så den gången, säger Anna. 

Några år senare råkade Anna ut för ytterligare en förslitningsskada och fick opereras på nytt. Tankarna på att ändra yrkesbana dök upp igen och när en rådgivare från SOKstiftelsen besökte hennes arbetsplats för att prata om karriärväxling blev det ett startskott för Anna. 

– Det kändes som att rådgivaren från SOKstiftelsen pratade direkt till mig trots att hon höll en presentation för hela personalen. Jag blev verkligen peppad av att få höra att det faktiskt går att jobba med något helt annat trots att jag endast hade erfarenhet som musiker. 

När Anna hade tagit ett enskilt samtal med SOKstiftelsens rådgivare bestämde hon sig för att studera till sjuksköterska. Hon läste upp ämnen som behövde kompletteras och skickade in sin ansökan. 

– När jag läste upp mina ämnen insåg jag att jag verkligen tyckte om att studera och tog kontakt med SOKstiftelsen igen. Min rådgivare gav mig tips och kopplade ihop mig med en studievägledare. Jag var 55 -år gammal då och tänkte att jag egentligen var för gammal för att börja studera på högskola och byta yrkesbana. Men jag fick höra att det absolut fungerar att göra en karriärväxling i min ålder och kände mig verkligen motiverad för att studera, berättar Anna. 

Ny energi 

Trots att det var vemodigt att säga upp sig från en arbetsplats efter 25 år kändes det ändå som rätt beslut menar Anna. 

– Orkestern var som en familj för mig så det var självklart läskigt att lämna den arbetsplatsen och alla fina kollegor. Men samtidigt fick jag så mycket energi av att börja studera och satsa på en annan karriär. När jag hade gjort min sista konsert en helg för cirka tre år sen så satt jag i skolbänken redan följande måndag.  

I januari 2022 tog Anna sin sjuksköterskeexamen och har nu fått en tjänst på Helsingborgs lasarett.  

– Jag ska jobba på en njuravdelning där och ser verkligen fram emot att få sätta igång att arbeta med mina nya kollegor och ingå i ett team. Jag känner mig numera mer som en sjuksköterska än en musiker och det känns både underligt och bra, säger Anna. 

Erfarenhet är en tillgång 

En insikt som Anna har fått under de senaste åren är att den erfarenhet som hon har samlat på sig som musiker är en värdefull tillgång även inom andra yrken. 

– Både när jag varit på praktik och anställningsintervjuer har jag gång efter annan fått höra vilken tillgång det är med min långa arbets- och livserfarenhet. Min farhåga var att arbetsgivare inte skulle vilja satsa på äldre jobbsökare men i realiteten har arbetsgivare uppskattat min erfarenhet trots att den inte är direkt kopplad till rollen som sjuksköterska, berättar Anna. 

 

Annas sista konsert i orkestern januari 2019 där hon mottog en blombukett. Foto: Morgan Pålsson

Våga ta steget 

Att växla karriär kan kännas svårt och ibland otänkbart men Anna menar att när du väl ritar upp vägen och tar stöd av rådgivare inser du att den resan faktiskt inte är omöjlig att genomföra även när du har passerat 50 år. 

– Jag visste att jag ville studera till sjuksköterska och behövde egentligen ingen hjälp med att lista ut vad jag ville göra i stället för att spela violin. Men jag var vilsen när det gällde hur jag skulle göra karriärväxlingen. Där klev min rådgivare på SOKstiftelsen in och hjälpte mig att inse hur jag skulle gå till väga, säger Anna och fortsätter: 

Utöver att jag har fått ett ovärderligt stöd i form av stöd, motivation och rådgivning från SOKstiftelsen så har de även bidragit ekonomiskt under min studieperiod. Jag hade nog inte klarat av att göra den här karriärväxlingen utan stödet från SOKstiftelsen och jag är väldigt tacksam för den hjälp jag har fått längs vägen. 

Anna tipsar alla som funderar på att lämna en lång karriär bakom sig för att satsa på något nytt att verkligen våga lita på sig själv och ta steget. 

– Jag tror att det är många som fungerar lite på samma sätt som jag själv gjorde och inte riktigt inser vilka förmågor och vilken disciplin som krävs för att exempelvis vara musiker i så många år. Det är egenskaper som är mycket värdefulla och användbara både när du ska studera och arbeta inom andra områden. Om du vill göra en karriärväxling så våga ta steget och lita på dig själv samt all den erfarenhet du har samlat på dig, säger Anna avslutningsvis.