SOK stiftelsen

För många som har konstnärliga yrken är en karriärväxling ganska naturlig - redan från början vet du kanske att du kommer att växla till någonting annat. För andra är det inte lika självklart. Och oavsett din inställning är förändringar alltid jobbiga - medan de pågår, eller innan du bestämt dig. Men när man har förändringen på lite distans tycker de flesta att det ändå blev ganska bra.

En karriärväxling mitt i livet ger en chans att utforska nya områden, utveckla intressen eller plocka upp en tappad röd tråd.

Här berättar kollegor till dig om sina erfarenheter och tankar kring karriärväxling.

Ellika är halvvägs till en ny karriär

- När jag nu mitt i livet tar ett kliv ut i en värld som är nästan helt okänd så får jag lov att erkänna att det förutom att vara lite skrämmande också är emotionellt. Att lämna en så stark gemenskap som ett operahus, med så många väldigt nära och kära kollegor är en sorgeprocess, menar Ellika, men hade jag stannat kvar hade det varit på bekostnad av min egen utveckling.

Läs intervjun med Ellika här

Om jag inte hade påbörjat min resa med dansskolan medan min danskarriär fortfarande pågick hade jag aldrig klarat av den här omställningen. Jag tror att det är viktigt att använda de sista åren av sin aktiva karriär, som exempelvis dansare, till att bygga upp och förbereda sig för sin nästa karriär.

Jag har både skrattat och gråtit sedan jag beslutade mig för att lämna musikkarriären och studera till ett helt nytt yrke. Men det som utmärker den här perioden i mitt liv är all den energi jag har fått av att satsa på en ny karriär, säger Anna. 

Läs om Annas karriärväxling.

Den största utmaningen har varit identitetsprocessen. Men man blir stark och modig av att se att man klarar sig och det är otroligt stimulerande att öppna upp sinnet och utveckla nya sidor hos sig själv. Jag har aldrig ångrat att jag hoppade på karriärväxlingen, det känns naturligt att byta bana nu, mitt i livet.

Det är en speciell känsla att lämna en fast tjänst på operan med tanke på hur svårt det är att få en sådan anställning, samt att det ju varit min dröm att jobba som tenor. Jag trivdes väldigt bra där så det är en delvis bitterljuv känsla. Men samtidigt är det spännande att testa på något nytt och få skapa en egen verksamhet.

Äntligen får jag möjlighet att utveckla andra sidor i mig själv, berättar en entusiastisk Karin Lindström. Jag sökte ny stimulans och har verkligen funnit den på min väg till en ny karriär! (Foto: Katja Tauberman)

Karriärväxling gav chans till ny stimulans

"När jag hade tagit steget var lusten till det nya en så mycket starkare känsla än sorgen över att lämna orkesteryrket – en otroligt skön känsla som jag önskar många fler"

Läs Karin Lindströms berättelse här

 

 

Våra rådgivare

Välkommen att kontakta våra rådgivare om du har frågor!