SOK stiftelsen

För många som har konstnärliga yrken är en karriärväxling ganska naturlig - redan från början vet du kanske att du kommer att växla till någonting annat. För andra är det inte lika självklart. Och oavsett din inställning är förändringar alltid jobbiga - medan de pågår, eller innan du bestämt dig. Men när man har förändringen på lite distans tycker de flesta att det ändå blev ganska bra.

En karriärväxling mitt i livet ger en chans att utforska nya områden, utveckla intressen eller plocka upp en tappad röd tråd.

Här berättar kollegor till dig om sina erfarenheter och tankar kring karriärväxling.

Ellika är halvvägs till en ny karriär

- När jag nu mitt i livet tar ett kliv ut i en värld som är nästan helt okänd så får jag lov att erkänna att det förutom att vara lite skrämmande också är emotionellt. Att lämna en så stark gemenskap som ett operahus, med så många väldigt nära och kära kollegor är en sorgeprocess, menar Ellika, men hade jag stannat kvar hade det varit på bekostnad av min egen utveckling.

Läs intervjun med Ellika här

Den största utmaningen har varit identitetsprocessen. Men man blir stark och modig av att se att man klarar sig och det är otroligt stimulerande att öppna upp sinnet och utveckla nya sidor hos sig själv. Jag har aldrig ångrat att jag hoppade på karriärväxlingen, det känns naturligt att byta bana nu, mitt i livet.

Äntligen får jag möjlighet att utveckla andra sidor i mig själv, berättar en entusiastisk Karin Lindström. Jag sökte ny stimulans och har verkligen funnit den på min väg till en ny karriär! (Foto: Katja Tauberman)

Det började med att jag såg åldrande kollegor. Hur de for illa av att inte kunna spela på samma nivå längre. Folk tittade. De gömde sig. Yrket är skoningslöst. Jag har sett kollegor gå ut bakvägen med svansen mellan benen. Då beslutade jag mig: detta ska jag aldrig behöva utsättas för.

Det är en frihetskänsla att fatta det här beslutet själv.

Karriärväxling gav chans till ny stimulans

"När jag hade tagit steget var lusten till det nya en så mycket starkare känsla än sorgen över att lämna orkesteryrket – en otroligt skön känsla som jag önskar många fler"

Läs Karin Lindströms berättelse här

Eva vill göra skillnad

Nu har hon lämnat musiken för den palliativa vården. Eva Oskarsson Ferner var första flöjtist och stämledare på NorrlandsOperan sedan 1989. När SOK-avtalet blev klart 2015 var det precis den möjlighet hon hade väntat på. Läs Evas berättelse.

Han vill byta dansskorna mot snickarbänken

Efter 18 år på Kungliga operan är det snart dags för Jörgen Stövind, 36, att också formulera sin danskarriär i imperfekt. Läs intervjun med Jörgen Stövind.

Drabbad av dansen

Gunilla Hammar avslutade en lång och framgångsrik karriär, bland annat vid Cullbergbaletten, 2005. Här kan du läsa hennes berättelse.

Våra rådgivare

Välkommen att kontakta våra rådgivare om du har frågor!