SOK stiftelsen

För många som har konstnärliga yrken är en karriärväxling ganska naturlig - redan från början vet du kanske att du kommer att växla till någonting annat. För andra är det inte lika självklart. Och oavsett din inställning är förändringar alltid jobbiga - medan de pågår, eller innan du bestämt dig. Men när man har förändringen på lite distans tycker de flesta att det ändå blev ganska bra.

En karriärväxling mitt i livet ger en chans att utforska nya områden, utveckla intressen eller plocka upp en tappad röd tråd.

Här berättar kollegor till dig om sina erfarenheter och tankar kring karriärväxling.

Eva vill göra skillnad

Nu har hon lämnat musiken för den palliativa vården. Eva Oskarsson Ferner var första flöjtist och stämledare på NorrlandsOperan sedan 1989. När SOK-avtalet blev klart 2015 var det precis den möjlighet hon hade väntat på. Läs Evas berättelse.

Han vill byta dansskorna mot snickarbänken

Efter 18 år på Kungliga operan är det snart dags för Jörgen Stövind, 36, att också formulera sin danskarriär i imperfekt. Läs intervjun med Jörgen Stövind.

"Om jag inte är sångare - vem är jag då?"

Pierre Gylbert har bestämt sig för att växla karriär. Här kan du läsa hans berättelse.

Det började med att jag såg åldrande kollegor. Hur de for illa av att inte kunna spela på samma nivå längre. Folk tittade. De gömde sig. Yrket är skoningslöst. Jag har sett kollegor gå ut bakvägen med svansen mellan benen. Då beslutade jag mig: detta ska jag aldrig behöva utsättas för.

Det är en frihetskänsla att fatta det här beslutet själv.

Jag vill göra någonting nu! Jag fyller 45 år i november och har väl egentligen ytterligare ett antal bra år framför mig som sångare. Men jag är rädd att om jag väntar tio år till minskar mina chanser att få ett nytt jobb som är tillräckligt stimulerande?

Många människor kan vara rädda för att utsätta sig för påfrestningar – de har inte ens vågat. Dansare har övat sig på det. Dansare har modet att ställa sig, ensam, på en scen inför en publik. Det ska man se som en styrka i sig, inför nya utmaningar i livet.

Drabbad av dansen

Gunilla Hammar avslutade en lång och framgångsrik karriär, bland annat vid Cullbergbaletten, 2005. Här kan du läsa hennes berättelse.

Våra rådgivare

Välkommen att kontakta våra rådgivare om du har frågor!