Dorotea Saykaly har precis landat hemma i Köpenhamn men snart bär det av till Venedig igen. Tack vare stödet från SOKstiftelsen har hon kunnat växla karriär från dansare till koreograf och nått internationell framgång.
Det går minst sagt bra för Dorotea, men själv beskriver hon den pågående karriärväxlingen som en intensiv resa fylld av både höjdpunkter och utmaningar. Hennes holografiska dansinstallation *"TELOS I"*, skapad tillsammans med partnern och filmregissören Emil Dam Seidel, har blivit utvald att delta i *Best of Immersive*-kategorin på La Biennale di Venezia. Tidigare i år valdes verket ut till Immersive Competition vid den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes.
Dorotea fick sitt första drömjobb som dansare hos Compagnie Marie Chouinard i hemstaden Montreal, där hon stannade i åtta år. Därefter tog hon steget till GöteborgsOperans Danskompani, ett annat mål i hennes karriär.
– Sen kände jag den där längtan vidare igen, jag ville utmana mig själv och pröva något nytt. Jag hade möjlighet att ta tjänstledigt och började experimentera som koreograf. Det var läskigt och ovisst, men samtidigt något som jag ville fortsätta att utforska. Så jag lämnade min älskade och trygga anställning och bestämde mig för att satsa på att bli koreograf.
Efter beslutet att växla karriär gick allt till en början bra för Dorotea. Hon fick flera möjligheter att utforska sin nya roll som koreograf, ofta i samarbete med sin partner. Men som många egenföretagare stötte hon snart på utmaningar.
– Jag började bli nervös; skulle det finnas jobb och finansiering för projekten? Jag bar på en oro inom mig, som var svår att dela med andra människor, berättar Dorotea.
Här blev stödet från SOKstiftelsen avgörande. Via sin rådgivare fick hon både praktisk vägledning och samtalsstöd under en period då ovissheten kändes överväldigande.
– Stödet har gjort det möjligt för mig att etablera min egen verksamhet som koreograf och gett mig vägledning i allt från affärsstrategi till praktisk coaching. De enskilda träffarna med min rådgivare och senare en coach har varit särskilt betydelsefulla och gett mig verktygen och stabiliteten att gå framåt med tydlighet och fokus.
Rådgivningen hjälpte också Dorotea att ta ett stort beslut när hennes rådgivare satte en deadline för hennes nästa steg.
Via sin rådgivare fick Dorotea stöd både i att det fanns en möjlighet att börja om och välja en ny inriktning men också samtalsstöd och en deadline. Om hon ville ta möjligheten att byta karriärinriktning var hon tvungen att bestämma sig inom en månad. Deadlinen satte i gång en rad tankar som ledde till en attitydförändring.
– Jag insåg att ens identitet är mer än bara en titel. Jag kände att oavsett vad jag gör i livet, så är och kommer jag alltid att vara kreativ. När jag väl accepterade det, började saker och ting förändras mentalt. Jag var mycket fokuserad och ägnade mig åt mitt kall som koreograf och skapare. Jag fokuserade på det jag hade, fortsatte att nätverka men jag gjorde också ansträngningen att söka till två mycket viktiga program, vilket förändrade allt.
Kort efteråt fick Dorotea beskedet att *"TELOS I"* hade blivit utvalt till Cannes filmfestival. Några veckor senare blev hon även utvald av Sir Wayne McGregor att skapa ett nytt verk för La Biennale Danza College.
– Beskeden förändrade allt, berättar Dorotea som nu ser tillbaka på sitt beslut att växla karriär med stolthet.
Dorotea är tacksam för stödet hon fått från SOKstiftelsen och betonar vikten av det ekonomiska stödet som underlättat omställningsperioden. Till andra som överväger en karriärväxling delar hon med sig av följande råd:
• Gräv där du står och bygg på dina styrkor.
• Undersök om det du redan har investerat i kan ge mer (även om det känns galet).
• Tillåt dig själv att drömma under växlingsperioden. Även om du till slut inte satsar på det mest konstiga så är det värdefullt att tillåta sig själv drömma stort. Lek med idéer.