SOK stiftelsen

Om du någon gång har grunnat på att växla karriär vet du troligtvis att de funderingarna kan väcka många tankar och känslor. Det är inte helt enkelt att sortera bland alla dessa tankar och hitta en väg framåt. Linda Lekander, rådgivare på SOKstiftelsen, har många kloka tips och verktyg att dela med sig av när det kommer till just karriärväxling.

Trots att en karriärväxling kan ske av flera olika anledningar så menar Linda att du alltid ska börja med att göra en slags inventering av dig själv och din omvärld.

– Vi brukar rekommendera en trestegsraket där man ska göra en inåt, utåt och framåt resa. Börja med att se över vad du har för kompetenser, erfarenheter, förmågor och intressen. Utifrån den inventeringen får du en tydlig bild av vad du kan och var du står idag, förklarar Linda.

Att blicka inåt och göra en kompetensinventering kan vara både utmanande och klurigt. I SOKstiftelsens karriärväxlingsguide finns tips och verktyg som hjälper dig att genomföra inventeringen. I guiden får du svara på frågor som lägger grunden för en överblick av dina kompetenser och drivkrafter. Du kan även via guiden låta personer i din närhet besvara frågor om dig själv för att få deras perspektiv på dina styrkor och förmågor.

När du är klar med inventeringen av dig själv behöver du ta en titt på det som finns utanför din person men som matchar med exempelvis dina förmågor, erfarenheter och intressen.

– Du ska med andra ord komma fram till vilka yrken och karriärer du har förmågor till och även är motiverad att arbeta med. Det tredje steget blir sedan att konkretisera en plan framåt. Hur kan du brygga över från där du står idag till den nya yrkesrollen och karriären du ser framför dig? Den här metoden ger dig förhoppningsvis en tydlig bild över var du står nu, var du vill hamna efter din yrkesresa samt hur du ska göra för att genomföra din karriärväxling. Då har du samtidigt skaffat dig bra förutsättningar att växla karriär på ett framgångsrikt sätt, menar Linda.

Gör saker i rätt ordning

Många ser sina ansökningshandlingar som det första steget till ett nytt jobb, men enligt Linda finns det en del steg att ta innan du börjar skicka ut ditt cv och söka jobb hos olika arbetsgivare.

– Det kan vara avgörande att göra saker i rätt ordning för att öka sina chanser att växla karriär och få ett nytt jobb. Först och främst bör du göra den här inventeringen som vi har gått igenom men sedan också läsa på om på den arbetsmarknad du vill byta till. Vad finns det för möjligheter där och hur ser planen ut för att ta dig dit?

Linda rekommenderar att du använder dig av olika webbplatser för att få information om arbetsmarknaden och vilka möjligheter som finns där.

Saco.searbetsförmedlingen.se och framtid.se innehåller bra verktyg och underlag för att hitta information kring de här frågorna. Du kan även prata med en rådgivare på SOKstiftelsen.

Våga lyssna på dina drivkrafter

Det är också viktigt att följa det som kom fram när du började titta på dina drivkrafter och vara öppen för resultatet av den inventeringen.

– Det är väldigt enkelt att börja tänka i banor som ”det där klarar jag inte av att göra” eller ”jag har inte kompetens för det yrket”. Men om du har nyfikenhet och motivation till en särskild yrkesroll, våga utforska vilka kompetenser eller förmågor du behöver för att kunna få jobb på den arbetsmarknaden.

Vill du veta mer om en bransch eller en yrkesroll innan du bestämmer dig tipsar Linda om att vända sig till arbetsgivare eller någon som jobbar inom yrket för att ta reda på mer.

– I det här skedet handlar inte om att söka jobb utan att ta reda på mer om arbetsuppgifter och liknande för att se om det verkligen är en yrkesroll och en karriär som passar dig. Skaffa dig en fördjupad bild och kunskap för att sedan ta ett informerat beslut gällande din karriärväxling, säger Linda.

Hur kan SOKstiftelsen hjälpa till med din karriärväxling?

- Det viktigaste stödet är dialogen med rådgivaren som guidar och hjälper dig framåt i din yrkesresa. Vi har även en särskild guide för karriärväxling som innehåller bra och relevanta verktyg. Så tveka inte att ta kontakt med mig eller mina kollegor, avslutar Linda.

Våra rådgivare

Välkommen att kontakta våra rådgivare om du har frågor!