SOK stiftelsen

Vi vet att det många gånger kan vara svårt att ta steget att växla karriär. Du som redan har påbörjat din resa mot ett nytt yrke, eller redan är färdig, har mycket erfarenhet av vägen dit. I SOK-klubben är tanken att skapa möten mellan den som påbörjat en växling och den som ska – funderar på – eller är nyfiken på vad det innebär och vilka val, tankar och funderingar som kan uppstå.

Oväntade vändningar - när karriärväxling blir ett måste

I SOK-klubbens nya film berättar musikern Susanne Magnusson om hur hon, efter en lång karriär som altviolinist både i Sverige och utomlands, drabbades av en hörselskada och tvingades byta yrke. Hon vittnar om att det var en tuff omställning, men att stödet från SOKstiftelsen hjälpte henne komma vidare. Samtalet leds av Annica Sand.

Webinar: Leaving a profession – psychological challenges and mechanisms of identity

On December 1, 2023, the SOK Foundation invited to a webinar about the psychological challenges and mechanisms of identity during a career transition. Psychologist Stefan Hugestrand delved deeper into the question - who am I when I leave a profession that has been a significant part of my identity? Two of the SOK Foundations career switchers, Gina Tse and Jesse Bechard, and our adviser Britt Marie LaBrosse also participated in the webinar and shared their experiences.

I SOK-klubbens nya film samtalar karriärväxlarna Gunnlaugur Egilsson och Anna Dagberg Persson om överförbara kompetenser. Annica Sand leder samtalet.

Den 12 december 2022 bjöd SOK-klubben in till ett webbinarium om identitetsskiftets utmaningar kopplat till karriärväxling. Stefan Hugestrand är psykolog och har träffat flera personer som stått inför utmaningen att lämna ett yrke som är så nära kopplat till ens identitet. Han medverkade och beskrev de utmaningar som finns med identitetsbytet vid karriärväxling. I webbinariet medverkade även tre av SOKstiftelsens karriärväxlare och SOKstiftelsens rådgivare Linda Lekander.

En naturlig vändning – karriärväxling som en del av yrkeslivet

Operasångarna Olof Lilja och Pierre Gylbert har känt varandra länge. I SOK-klubbens nya film samtalar de med Annica Sand om sina erfarenheter och hur karriärväxling kan bli en mer naturlig del av yrkeslivet.

 

Samtal med karriärväxlare

1 april 2022 träffade Annica Sand, i rollen som samtalsledare, Gina och Jesse som berättade om deras respektive processer med att växla karriär. Samtalet filmades och publiceras som en del av SOK-klubbens arbete att skapa möten mellan den som redan påbörjat en växling och den som ska eller är nyfiken på att växla karriär.

 

Ett annat syfte är att skapa utrymme för erfarenhetsutbyte mellan er som är mitt i eller efter er karriärväxling. Vi vet att ni alla har viktiga tankar och erfarenheter att dela.

Ofta är det ett stort steg att växla från ett konstnärligt yrke till en ny karriär.  SOKstiftelsens rådgivare är vana vägledare i sådana samtal. Men ibland räcker inte det. Man vill gärna prata med någon som själv har gått igenom processen och vet vilka frågeställningar och känslor som dyker upp.

Berätta hur det är

Ganska ofta frågar de rådgivarna är i kontakt med om det finns någon de kan tala med, någon som kommer från samma yrke som kan berätta hur deras resa varit. Därför kommer våra rådgivare framöver att fråga dig om du kan tänka dig att vara med på en kontaktlista för den som vill prata med en kollega. Listan blir inte offentlig, men rådgivarna kan förmedla namn och telefonnummer eller mejl. I orienteringsfasen kan det vara värdefullt att få höra hur andra har upplevt vägen till ett beslut.

Kollegor berättar

För de allra flesta är det en ganska lång resa innan man väl bestämmer sig för att lämna sitt yrke för en ny karriär. Här kan du läsa några berättelser om kollegor som tagit steget.

Kollegor berättar

Vill du komma i kontakt med en kollega?

Välkommen att kontakta någon av SOKstiftelsens rådgivare. De kan förmedla kontakt med kollegor som påbörjat (eller avslutat) sin karriärväxling.

Kontakta SOKstiftelsens rådgivare

Hur är det att studera i vuxen ålder?

Flöjtisten Karin Lindström och operasångerskan Ellika Ström har båda lämnat Malmö opera för att studera PA-programmet (personal och arbetsliv) vid Lunds universitet. Här berättar de i ett samtal med Annica Sand om sina erfarenheter av att studera i vuxen ålder.