SOK stiftelsen

Vi vet att det många gånger kan vara svårt att ta steget att växla karriär. Du som redan har påbörjat din resa mot ett nytt yrke, eller redan är färdig, har mycket erfarenhet av vägen dit. I SOK-klubben är tanken att skapa möten mellan den som påbörjat en växling och den som ska – funderar på – eller är nyfiken på vad det innebär och vilka val, tankar och funderingar som kan uppstå.

Samtal med karriärväxlare

1 april 2022 träffade Annica Sand, i rollen som samtalsledare, Gina och Jesse som berättade om deras respektive processer med att växla karriär. Samtalet filmades och publiceras som en del av SOK-klubbens arbete att skapa möten mellan den som redan påbörjat en växling och den som ska eller är nyfiken på att växla karriär.

 

Ett annat syfte är att skapa utrymme för erfarenhetsutbyte mellan er som är mitt i eller efter er karriärväxling. Vi vet att ni alla har viktiga tankar och erfarenheter att dela.

Ofta är det ett stort steg att växla från ett konstnärligt yrke till en ny karriär.  SOKstiftelsens rådgivare är vana vägledare i sådana samtal. Men ibland räcker inte det. Man vill gärna prata med någon som själv har gått igenom processen och vet vilka frågeställningar och känslor som dyker upp.

Berätta hur det är

Ganska ofta frågar de rådgivarna är i kontakt med om det finns någon de kan tala med, någon som kommer från samma yrke som kan berätta hur deras resa varit. Därför kommer våra rådgivare framöver att fråga dig om du kan tänka dig att vara med på en kontaktlista för den som vill prata med en kollega. Listan blir inte offentlig, men rådgivarna kan förmedla namn och telefonnummer eller mejl. I orienteringsfasen kan det vara värdefullt att få höra hur andra har upplevt vägen till ett beslut.

Kollegor berättar

För de allra flesta är det en ganska lång resa innan man väl bestämmer sig för att lämna sitt yrke för en ny karriär. Här kan du läsa några berättelser om kollegor som tagit steget.

Kollegor berättar

Vill du komma i kontakt med en kollega?

Välkommen att kontakta någon av SOKstiftelsens rådgivare. De kan förmedla kontakt med kollegor som påbörjat (eller avslutat) sin karriärväxling.

Kontakta SOKstiftelsens rådgivare

Hur är det att studera i vuxen ålder?

Flöjtisten Karin Lindström och operasångerskan Ellika Ström har båda lämnat Malmö opera för att studera PA-programmet (personal och arbetsliv) vid Lunds universitet. Här berättar de i ett samtal med Annica Sand om sina erfarenheter av att studera i vuxen ålder.