SOK stiftelsen

Vidar Maggason är ensemblechef på Skånes Dansteater, Sveriges enda fristående dansinstitution med sexton heltidsanställda dansare från hela världen. Trots den påfrestande situationen som pandemin innebär för en scenkonstinstitution kontaktade Vidar SOKstiftelsens Maria Toft Zulawinski och bad henne komma till ett avdelningsmöte tidigare i höst.

- Vi har en regelbunden dialog med SOKstiftelsen men nu var det några år sen de var på plats så det var helt enkelt dags igen, berättar Vidar. Det är bra att låta informationen om karriärväxling komma regelbundet både för att påminna de i personalen som hört det förut och utbilda de som är nyanställda, säger Vidar.

Intresset för karriärväxling är stort hos dansarna menar Vidar, även om frågan förstås är mer brännande för de som är i den övre halvan av 30-årsåldern än för de yngre. För att kunna genomföra en karriärväxling med hjälp av SOKstiftelsen måste de ansöka om stöd senast en månad innan 43-årsdagen.

En kontinuerlig dialog

I Marias jobb som rådgivare inom SOKstiftelsen ingår att rådge och coacha enskilda karriärväxlare men också att hålla en kontinuerlig dialog med anslutna institutioner. När Maria fick frågan om att besöka dansarna på Skånes Dansteater tackade hon självklart ja;

- Det är ju precis så här vi vill att relationen mellan SOKstiftelsen och scenkonstinstitutionerna ska fungera, säger Maria, enkla kontaktvägar och en regelbunden och ömsesidig dialog.

Maria menar, liksom Vidar, att det är viktigt att träffa de anställda lite då och då, eftersom man i olika faser av sin karriär lyssnar med ”olika öron”. Själva mötet tar en timme. Fokus ligger på att sprida kännedom om möjligheterna till karriärväxling med konkret information om ålders- och ersättningsreglerna och exempel på hur man lägger upp en handlingsplan. Det finns också tid för frågor.

- En av de viktigaste funktionerna ett möte fyller är att jag, lite metaforiskt kanske, öppnar dörren till mig, att jag berättar att det är helt ok att höra av sig bara för att sondera lite, och att de är välkomna att göra det var de än befinner sig i sin karriär. Helt enkelt att de får en person bakom namnet, säger Maria.

 

Mötet redogjorde tydligt för mina möjligheter som dansare när jag bestämmer mig för att växla karriär och hur SOKstiftelsen kan hjälpa till med det. Efter mötet har jag funderat över vilken riktning jag skulle vilja ta och det känns tryggt att veta att det finns stöd och hjälp tillgängligt när jag väljer att öppna den dörren, vilket kan vara en mycket skrämmande upplevelse.

Transit - foto: Carl Thorborg

Samuel Denton, dansare. Foto: Johan Sundell

Vidar Maggason, ensemblechef, Skånes Dansteater. Foto: David Thibel

Starkt intresse och god kännedom

Maria upplever att kännedomen om SOKstiftelsens erbjudande är god hos de anställda vid institutionerna, men något lägre bland de frilansare som också omfattas av avtalet.

Både Vidar och Maria framhåller fördelarna med att sprida kännedom om SOKstiftelsens erbjudanden så att så många som möjligt nyttjar det. Ett framgångsrikt sätt är regelbundna informationsmöten samt att ta upp frågan vid givna tillfällen så som kontraktsskrivning och medarbetarsamtal. Vidar är själv dansare i grunden med en 20 år lång dansarkarriär bakom sig.

- Att vara dansare är, för de allra flesta, mer än ett jobb – det är en passion och en livsstil – och det kan vara svårt att lämna scenen, säger Vidar. Därför är det bra att ämnet tas upp i varje medarbetarsamtal där vi alltid pratar om hur dansarna ser på sin framtid. Jag berättar också redan vid kontraktsskrivandet att en viss procent av deras lön betalas till SOKstiftelsen och vad de kan få ut av det i framtiden. När sen Maria under besöket exemplifierar och konkretiserar vad en karriärväxling är och hur det kan gå till via SOKstiftelsen är dansarna redan mentalt förberedda, avslutar Vidar.

Målet är att så många som möjligt ska få ta del av SOKstiftelsens erbjudanden. Arbetet handlar om att öka kännedomen över tid och fortsätta att sprida goda exempel och kunskap.

- Många tror att de bara kan få stöd om de vill gå en utbildning men vi kan också ge stöd till de som vill starta eget, säger Maria. Många frilansare tror också felaktigt att de inte omfattas av vårt erbjudande men om man har haft lön från våra anslutna institutioner kan man omfattas även om man inte haft en fast anställning.

Ett avtal som är bra för alla

Det finns många fördelar relaterat till SOKstiftelsens karriärväxling. För den anställda handlar det om att få professionell och erfaren hjälp samt ekonomiskt stöd för att växla karriärspår när åldern är inne. Som arbetsgivare lyfter Vidar flera positiva aspekter; dels den ekonomiska aspekten att arbetsgivaren nu, till skillnad mot under det tidigare PISA-systemet, kan veta den exakta kostnaden för en anställning, dels den betryggande känslan av att veta att ens personal blir omhändertagen av experter på karriärväxling samt att han själv inte behöver lägga tid på coachning och research inför karriärväxlingar som ligger utanför dansvärlden.

Samuel Denton var med på mötet:

”Mötet redogjorde tydligt för mina möjligheter som dansare när jag bestämmer mig för att växla karriär och hur SOKstiftelsen kan hjälpa till med det. Jag tyckte att mötet var mycket positivt, optimistiskt och uppmuntrande. Efter mötet har jag funderat över vilken riktning jag skulle vilja ta och det känns tryggt att veta att det finns stöd och hjälp tillgängligt när jag väljer att öppna den dörren, vilket kan vara en mycket skrämmande upplevelse, säger Samuel. Värmen och stödet nådde verkligen fram och när tiden är inne kommer jag definitivt att kontakta SOKstiftelsen. Jag gillade att de var så tydliga med att de verkligen ville att vi skulle använda dem. Jag är också mycket nöjd över att vi som dansare blir bekräftade som en tillgång för arbetsmarknaden även efter danskarriärens slut – att vår kompetens bedöms vara användbar för alternativa karriärer.”

Samuel Denton, dansare på Skånes Dansteater